Loading...
June 27, 2013#

Salon des Refusés

Salon des Refusés (Salon van de geweigerden) is een term uit de kunstgeschiedenis, 1863. Rond die tijd was er elk jaar de Salon in Parijs. Een plek waar kunstenaars graag hun werk wilden exposeren. Voor deze tentoonstellingen werden de werken bekeken en gekeurd. Als het werk niet voldeed aan de academische eisen werd er een R van Refusé op gestempeld. In 1863 waren er een aantal jonge kunstenaars waaronder Édouard Manet die hun werk exposeerden op de Salon des Refusés, deze werd tegelijkertijd met de Salon gehouden.

De naam Salon des Refusés is een metafoor, omdat het project wordt gedaan met uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij zijn ook afgekeurd.  Het project wordt uitgevoerd bij de Vluchtkerk in Amsterdam. In deze kerk wonen rond de 130 uitgeprocedeerde vluchtelingen. De meesten kunnen niet terug naar hun land van herkomst. Sinds afgelopen najaar houden zij als groep een demonstratie. Eerst woonden zij in een tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp. Door als groep bij elkaar te blijven willen ze hun probleem laten zien. Ze zijn illegaal en kunnen niet terug naar land van herkomst, ook kunnen ze hier geen toekomst opbouwen. In november is het tentenkamp ontruimt. In de nacht van 1 op 2 december is de Sint Jozef kerk in Bos en lommer gekraakt. Daar hebben de  vluchtelingen na afspraken met de eigenaar van het pand te hebben gemaakt tot 1 juni mogen verblijven. Sinds 1 juni wonen zij in een gekraakt kantoorgebouw, ook wel de Vluchtflat genoemd. Hun protest draagt de slogan “We are here”.

Tijdens mijn eerste bezoeken aan de Vluchtkerk viel mij op dat er veel passiviteit was. De vluchtelingen mogen niet werken en denken de hele dag na hoe ze uit deze situatie kunnen komen.Ze kunnen geen kant op en zijn compleet afhankelijk van allerlei organisaties.

Afgelopen maart ben ik in de Vluchtkerk begonnen met het project Salon des Refusés. Als pilot zijn we meubelen gaan maken. Daarnaast zijn er schilderijen, beelden en servies gemaakt. We proberen alles van afgekeurde materialen te maken.

Met het project Salon des Refusés willen we dit bereiken:

Bekendheid (we are here), goodwill (dit zijn wij en wij kunnen dit, wij zijn niet allemaal ziek of zielig), overleven (door geld te verdienen), zelfstandig (door eigen meubels voor eigen gebruik te maken) en eigenwaarde of een goed gevoel (door het maken van de producten).

IMG_0824

Leave a Comment