Loading...
June 26, 2013#

Even voorstellen

Mamadou Fall

Mamadou Fall is een jonge man die gevlucht is uit Senegal. Zijn reden om te vluchten is waarschijnlijk de oorlog in buurland Mali. Op de dag dat hij begon te timmeren bij de Salon des Refusés was hij een dag in Nederland. Na drie dagen is hij verder gevlucht naar Duitsland. Het land waar ook zijn zus woont. Hij kon verder vluchten omdat hij nog geen asiel had aangevraagd in Nederland. In Duitsland heeft hij meer kans op een goede procedure. Hij woont inmiddels in München met kans op eenverbijfsvergunning.

Het project Salon des Refusés paste erg goed bij Mamadou. Hij is al 15 jaar timmerman van beroep. Op een dag kwam hij aanlopen en pakte de zaag uit handen. Binnen een paar minuten had hij de tafel af waar ik mee bezig was. Daarna begon hij krukjes te maken. Hij maakte zijn eigen ontwerp. Hiervan heeft hij er vijf gemaakt. Daarna was het hout op. Hij maakte de krukjes in 10 minuten. Ook zei hij lachend “Deze zijn erg stevig,

ik geef ze 30 jaar garantie”

IMG_0468

Samuel is een meubelmaker die het allerliefst alleen maar  meubels zal maken. Hij komt uit Burkina Faso waar hij waarschijnlijk is gevlucht voor oorlog. Inmiddels woont hij 8 jaar in Nederland. Elke week gaat hij naar school voor Nederlandse les. Naast Frans (zijn moedertaal) spreekt hij ook goed Nederlands.

Samuel was de eerste persoon die erg enthousiast was over het project Salon des Refusés. Op de dag dat ik mensen uit ging nodigen liet hij spontaan foto’s zien van de projecten die hij met hout doet. Dat was een mooi beging! Binnen het project Salon des Refusés maakt hij veel eigen ontwerpen. Zo heeft hij al een salontafel, twee eettafels en een bankje gemaakt. Daarnaast verzorgd hij de lijsten voor de schilderijen die binnen het project gemaakt zijn. In zijn land van herkomst heeft hij een meubelmakers opleiding gedaan.

IMG_0889

Noivoi

Noivoi is een man van in de dertig. Hij is al bij de groep betrokken sinds het tentenkamp. Zijn land van herkomst is Niger. De reden om te vluchten is waarschijnlijk een voedsel tekort. In zijn land werkte hij als cacao boer.

Noivoi was als een van de eersten actief binnen het project Salon des Refusés. Hij wil graag krukjes maken. Zijn eerste krukjes gingen lastig omdat het voor het eerst was dat hij met hout werkte. Inmiddels maakt hij de schuine krukjes (ontwerp van Mamadou fall) na en helpt met tafels bouwen.

Tijdens het werken verschijnt er regelmatig een grote lach op zijn gezicht.

IMG_1234

Mamadou

Mamadou is 35 jaar en komt uit Guinée. Hij is nu 9 maanden in Nederland en is een politiek vluchteling.
In zijn eigen land was hij lid van de politiek.

Mamadou kwam wat later bij het project. Eerst keek hij het van een afstandje aan. Op een gegeven moment vroeg Samuel of Mamadou hem kon helpen. Inmiddels is hij erg actief. Binnen het project Salon de Refusés heeft hij verschillende meubels gemaakt. Ook zijn er twee grote borden van zijn hand. Hij vertelde daarbij dat er in zijn land soms wel met zes mensen van één bord wordt gegeten. Ook heeft Mamadou een Afrikaans dorp gekleid. Daarnaast hielp hij Alexander (theatermaker) met het maken van de slogan “We are here” in het I AMsterdam lettertype.IMG_0980

 

Leave a Comment